EÜ Merkez Kütüphanesi dijital olanakları ile kullanıcılardan tam not alıyor
Elektronik ve dijital kütüphaneciliğin öncü üniversitesi
Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bünyesinde erişime açılan dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen veri tabanları, akademisyen ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Bu veri tabanlarından, 30 farklı dilde konuşma, yazma, okuma ve anlama yeteneklerini temel nitelikte sunan dil öğrenme aracı “Rosetta Stone” hem öğrencilere hem de araştırmacılara yeni lisanlar öğrenme konusunda yol gösterici oluyor.
Küreselleşen dünyada bilginin en önemli hazine olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin son dönemde dijitalleşme ve uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda altyapısını sürekli güçlendirdiğini, çağa uygun yeni trendleri kullanıma sunduğunu söyledi.
Ege Üniversitesinin; eğitim kalitesi, öğrenci odaklı uygulamaları ve yürüttüğü araştırma projeleri ile adından uluslararası düzeyde söz ettirdiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite öğrenci odaklı bir araştırma üniversiteyiz. Uluslararasılaşma ve dijitalleşme misyonumuz kapsamında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen veri tabanlarını üniversitemize kazandırdık. Görev yapan akademisyen ve öğrenciler başta olmak üzere kurum içi ve dışı araştırmacılar için yeni, güncel ve dijital uygulamayı hizmete açtık. Bu veri tabanları, akademisyen ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Rahatlıkla ifade etmek isterim ki bu durum biz yöneticileri ziyadesiyle mutlu ediyor. Yenilikçi anlayışımızı kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için birçok farklı alanda da çalışmalarımızı aralıksız yürütüyoruz” dedi.
“Yabancı dil olmadan rekabet edilemez”
Yabancı dil eğitiminin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, “İletişim ve bilişim teknolojilerinin hızla geliştiği çağımızda daha görünür olmak ve dikkat çekmek için yabancı dil eğitimi başat bir rol üstleniyor. Ege Üniversitesinde öğrenciler başta olmak üzere tüm üniversite personelimiz için yabancı dil eğitimi büyük önem taşıyor. Artık günümüz bilim dünyasında dil bilmeden piyasada rekabet edemiyorsunuz. Bu noktada bizler de hem öğrencilerimiz hem de akademik ve idari personelimizin gelişimlerine katkı sunmak için Rosetta Stone online dil eğitim platformunu kullanıcılarımızın hizmetine sunduk. Bu online erişimin üzerinden 4 yıl geçti. Bu süreçte Rosetta Stone erişimi paydaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde tercih edilerek 10 bine yakın kişi tarafından kullanıldı. Q1, Q2 sınıfı ve etki faktörü yüksek, saygın bilimsel dergilerde yayın kabul sayımızın artırılması amacıyla geçen yıl kullanıma açtığımız 500 bin kelime Akademik İngilizce Metin Düzenlemesi uygulaması da yoğun olarak kullanılmaya devam ediyor. Öğrencilerimizi ve araştırmacılarımızı bu değerli kaynaklardan daha fazla yararlanmaya ve kişisel gelişimlerine yeni mihenk taşları eklemeye davet ediyorum” dedi.
Modern ve ergonomik salonlar
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Geleneksel ve dijital kaynakları, farklı içeriklere sahip koleksiyon ve arşivleri, engellilere yönelik sunduğu olanaklarla araştırmacılar için cazibe merkezi olan EÜ Merkez Kütüphanesine son bir yılda 1 milyonun üzerinde giriş yapıldı. Kütüphanemizde 239 bin 429 basılı kitap, 603 bin 577 elektronik kitap, 120 bin 383 elektronik dergi, 2 kurumsal e-derginin yanında 111 adet veri tabanı bulunuyor. Aynı anda 2 bin 106 kişinin yararlanabildiği kütüphanemizde, kablosuz erişim olanakları mevcut” diye konuştu.
Rosetta Stone veri tabanı
Öğretim elemanı, öğrenci ve idari personelinin yabancı dil eğitimini desteklemek amacıyla abone olunan Rosetta Stone programından farklı seviyelerde kullanıcılar yararlanıyor. Online dil eğitim aracı olan “Rosetta Stone” programı, 30 farklı dil ile okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileri için ana dersler, kelime bilgisi, telaffuz gibi alanlarıyla kullanıcılara geniş imkânlar sunuyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı